Ziołowe tosty z sosem czosnkowym

4.5 (174 ocen)

  • 20 min

Przystawka idealnie nadaje się na grilla jako dodatek do serwowanych dań lub też może być podawana jako samodzielna potrawa, niekoniecznie grillowa. Przepis inspirowany rodzinnym grillowaniem :)

  • 20 min

Składniki:

  • chleb tostowy
    170g masła lub margaryny do smarowania
    zioła prowansalskie (1/3 opakowania)
    bazylia(1/3 opakowania)
    Sos
    duży jogurt typu greckiego
    3-4 ząbki czosnku
    2 średnie świeże ogórki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziołowe tosty z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mało lub margarynę mieszamy z ziołami prowansalskimi i bazylią, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przyrządzonym ziołowym masłem smarujemy kromki chleba tostowego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w takiej temperaturze pieczemy ok 8 minut. Jeżeli grillujemy na dworze, to kromki kładziemy na tackach i pieczemy ok 10 minut, aż masło się rozpuści, a chleb będzie chrupki.
  • 2. Do tego szykujemy sos. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Odsączamy wodę. Dodajemy jogurtu wedle uznania, ale nie mniej niż 1/3 opakowania. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Następnie całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Gdy chleb jest już upieczony można go podawać z sosem.

Porady

Chleb nie może być za bardzo spieczony, bo wtedy traci smak ziół. Czosnku dodajmy wedle uznania, jeśli ktoś woli łagodniejszy sos, proponuję 2 ząbki czosnku. Sam sos świetnie nadaje się również do podawania z mięsem, np. z pieczoną lub grillowaną karkówką czy też kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować