Ziołowe pesto

4.5 (147 ocen)

Pesto to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest oliwa z oliwek oraz bazylia. Jednak w kuchni warto eksperymentować i dlatego polecam wypróbować pesto z różnych ziół, które nada charakteru niejednemu daniu. Idealny do mięs z grilla, makaronów.

Składniki:

  • ok 0,5 szkl oliwy z oliwek
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ostrej musztardy
    sól, pieprz, carry do smaku
    po 1 garści bazylii, oregano, lawendy, mięty, lebiodki, hyzopu lekarskiego, szałwii
    4-5 listków rukoli
    4 talarki ( ok 1,5cm) cukinii
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Pesto Zielone pesto

Ziołowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowe pesto 1. Zioła myjemy i szarpiemy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy umieszczamy w misce i blednujemy.
    Po chwili, jak już zioła będą dość dobrze poszatkowane dodajemy stopniowo oliwę. Blendujemu do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy do smaku. Ilość oliwy może być różna w zależności od tego jak duże były garści ziół.

Porady

W skład pesto wchodzą różne zioła, można je dowolnie modyfikować w zależności od tego co mamy pod ręką:) Można dodać parmezan. Gotowe pesto idealnie nada się do kanapek, tostów, makaronów, mięs, potraw z grilla, sałatek czy innych dań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować