Ziołowe paluszki z kurczaka

0 (0 ocen)

Domowy fast food jest najlepszy. Takie paluszki z kurczaka możemy zaserwować na kolację, obiad czy przekąskę na domowej imprezie.

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 łyżeczka oregano
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

    2 jajka
    Mąka do obtoczenia
    Bułka tarta do panierowania
    Sól
    Pieprz

Ziołowe paluszki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy na długie paseczki. Mogą być cieńsze lub grubsze. Doprawiamy dokładnie przyprawą do mięsa i wymieszanymi przyprawami: oregano, ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mace. Następnie panierujemy kurczaka w rozmąconym jajku (doprawionym) solą i pieprzem) oraz bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy