Ziołowe klopsy z pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

To moja fantazja kulinarna podpowiedziała mi, że tak skomponowane składniki będą do siebie pasować. Te klopsiki okazały się wyśmienitym daniem na letni obiad. Podałam je z duszonym jarmużem.

  • 30 min

Składniki:

  • - mięso mielone drobiowe ( z piersi kurczaka ) : 600-800 g
    - jajka : 2 sztuki
    - cebula czerwona drobno posiekana : 4 łyżki
    - otręby gryczane : 1 szklanka
    - kozieradka mielona : 1 łyżka
    - liście sałaty masłowej : 3 sztuki
    - listki świeżej bazylii : 10 sztuk
    - sól czosnkowa lub selerowa : 1 łyżka
    - papryka słodka mielona : 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - pomidorki koktajlowe żółte : 8 sztuk
    - mąka pszenna : 0,5 szklanki
    -olej rzepakowy : 60 -80 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Klops Napoje

Ziołowe klopsy z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna na klopsy 1. Mięso mielone wrzucić do robota kuchennego, dodać jajka, przyprawy, otręby i cebulę, zmiksować. Do masy wrzucić liście sałaty i bazylii, zmiksować.
  • formowanie klopsów z pomidorkami 2. Nabierać dłonią porcję masy mięsnej i uformować klopsiki. W każdy wcisnąć pomidorka koktajlowego, przykrywając go mięsem. Klopsy obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • pyszne i zdrowe klopsy 3. Usmażone klopsy podawać z duszonym jarmużem lub kapustą zasmażaną.

Porady

Jarmuż do klopsów duszę na maśle z dodatkiem soli i czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować