Ziołowa rolada ryżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ryż jest fantastycznym produktem, który możemy " obrabiać" do woli. Możemy ugotować go na sypko, zrobić pudding, placki, sushi. Jest tysiąc sposobów na dania z jego udziałem. Roladę robiliście?

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RYż:
    - ryż: 1 szklanka
    - woda: 2.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżka
    NADZIENIE::
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pomidor: 1 sztuka
    - szynka (jaką lubicie): 4 plastry
    - ser żółty w plastrach: 4 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziołowa rolada ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku kroimy pomidora w plastry, przygotowujemy szynkę i ser w plastrach. Papier do pieczenia, lub mate do zwijania ryżu.
  • 2. Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Gdy woda odparuje wsypujemy oregano ( ja mam fazę na ta przyprawę, ale jeśli chcecie dodać pietruszkę, proszę bardzo) Chwilkę mieszamy i całość z garnka przekładamy na papier lub matę formujemy prostokąt i na 1/3 powierzchni ryżu układamy szynkę, a na środku pomidora i na końcu żółty ser. Przyprawiamy pomidora solą i pieprzem. Całość ściśle zwijamy. Podnosimy papier lub matę na brzegu prostokąta i podnosząc go zwijamy ściśle ryż. Przez chwilę tak pozostawiamy. Tniemy na około 3 cm plastry podajemy z mieszanką sałat lub jako samodzielną przekąskę.
  • 3. * Gdy kroiłam jeszcze ciepłą roladę robiłam to przez papier do pieczenia, owinęłam roladę i przecinałam razem z papierem, dopiero ten ucięty kawałek usuwałam. Zabieg ten pozwolił mi na cięcie ciepłej rolady, bez obaw że mi się rozwali
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować