Ryż jest fantastycznym produktem, który możemy " obrabiać" do woli. Możemy ugotować go na sypko, zrobić pudding, placki, sushi. Jest tysiąc sposobów na dania z jego udziałem. Roladę robiliście?
Ziołowa rolada ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku kroimy pomidora w plastry, przygotowujemy szynkę i ser w plastrach. Papier do pieczenia, lub mate do zwijania ryżu.
2.Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Gdy woda odparuje wsypujemy oregano ( ja mam fazę na ta przyprawę, ale jeśli chcecie dodać pietruszkę, proszę bardzo) Chwilkę mieszamy i całość z garnka przekładamy na papier lub matę formujemy prostokąt i na 1/3 powierzchni ryżu układamy szynkę, a na środku pomidora i na końcu żółty ser. Przyprawiamy pomidora solą i pieprzem. Całość ściśle zwijamy. Podnosimy papier lub matę na brzegu prostokąta i podnosząc go zwijamy ściśle ryż. Przez chwilę tak pozostawiamy. Tniemy na około 3 cm plastry podajemy z mieszanką sałat lub jako samodzielną przekąskę.
3.* Gdy kroiłam jeszcze ciepłą roladę robiłam to przez papier do pieczenia, owinęłam roladę i przecinałam razem z papierem, dopiero ten ucięty kawałek usuwałam. Zabieg ten pozwolił mi na cięcie ciepłej rolady, bez obaw że mi się rozwali
Komentarze