Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami

4.5 (195 ocen)

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    1 świeża, cała makrela
    pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek
    1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)
    1 pomidor pokrojony w plastry
    sól jodowana,
    1 ząbek czosnku
    pieprz cytrynowy
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczona makrela 1. Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki.
  • pieczona makrela 2. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makrela Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować