Zimowy torcik

0 (0 ocen)

Każdy łasuch będzie zachwycony.

Składniki:

  • Spód:
    200 g korzennych herbatników
    100 g masła
    1 łyżka cynamonu
    Nadzienie:
    200 g masy krówkowej
    14 okrągłych pierniczków
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    żelatyna
    250 ml kremówki
    50 słonecznika
    1 łyżka cukru

Zimowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek, masło topimy. Herbatniki masło i cynamon dokładnie mieszamy i powstałą masą wyklejamy tortownicę o średni. 22 cm. Chłodzimy.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy aż zacznie tężeć.
  • 3. Na korzennym spodzie rozsmarowujemy cienka warstwę masy krówkowej ( ok. 100 g), następnie układamy pierniczki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
  • 4. Kremówkę ubijamy stopniowo dodając rozpuszczone w gorącej wodzie 4 łyżeczki żelatyny. Pozostałe 100 g masy krówkowej dodajemy do śmietany i wykładamy na tort.
  • 5. Słonecznik prażymy z cukrem na rozgrzanej patelni. Studzimy. Posypujemy wierzch tortu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy