1.Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek, masło topimy. Herbatniki masło i cynamon dokładnie mieszamy i powstałą masą wyklejamy tortownicę o średni. 22 cm. Chłodzimy.
2.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy aż zacznie tężeć.
3.Na korzennym spodzie rozsmarowujemy cienka warstwę masy krówkowej ( ok. 100 g), następnie układamy pierniczki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
4.Kremówkę ubijamy stopniowo dodając rozpuszczone w gorącej wodzie 4 łyżeczki żelatyny. Pozostałe 100 g masy krówkowej dodajemy do śmietany i wykładamy na tort.
5.Słonecznik prażymy z cukrem na rozgrzanej patelni. Studzimy. Posypujemy wierzch tortu.
Komentarze