Zimowe pierniczki

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierniki to ulubione ciasteczka moich dzieci. W zimie pieczemy je niemal co tydzień.

Składniki:

  • 250 g cukru
    250 g miodu
    100 g masła
    1/2 szkl. mleka
    łyżka kakao
    1 op. przyprawy do piernika
    750 g mąki
    2 żółtka
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zimowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz mąki, sody, żółtek i posypki) podgrzewamy, aż
    powstanie jednolita masa. Ciepłą masę wlewamy do miski, dodajemy mąkę, sodę i żółtka. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki dokładnie się połączą.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkowujemy (można użyć do tego folii, wtedy nie będzie się lepić) i wykrawamy pierniczki za pomocą foremek. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temperaturze 160 °C. Gdy ostygną, ozdabiamy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować