Zimowe muffinki korzenne

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Smakowita propozycja dla tych, którzy lubią muffiny i przyprawy korzenne. To naprawdę zgrany duet, idealny na długie, zimowe wieczory.

  • 35 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    200g mąki tortowej
    100g cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżki kakao
    120 ml oleju
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 jajko
    80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Zimowe muffinki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
  • 2. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko.
  • 3. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką.
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 5. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut.
  • 6. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu z wyciętą gwiazdą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Przyprawy Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować