Zimowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasteczka niczym obsypane śniegiem są dobrym prezentem na Święta. Bardzo delikatne w smaku, kruche i listkujące się niemal jak ciastka francuskie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 g
    świeże drożdże - 15 g
    masło - 125 g
    smalec - 125 g
    żółtko - 1 szt.
    śmietana 12% - ½ szk.
    szczypta soli
    PONADTO:
    białko - 1 szt.
    cukier do dekoracji ciastek - 1 szk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Zimowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło i smalec włóż do miski i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, pokruszone drożdże, żółtko, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, którą nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Każde ciastko smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem. Układaj w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Porady

Cukru w nich jest tylko tyle co na wierzchu w cukrowej posypce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować