Zimowa zupa szpinakowa

5 (190 ocen)

Tę zupę nazwałam zimową gdyż nie używam do niej świeżego szpinaku lecz mrożony.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    opakowanie mrożonego szpinaku
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    150 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    maggi
    vegetta
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zimowa zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka wymyć wsadzić do garnka z zimną wodą i gotować na małym ogniu. Marchew, pietruszkę, seler obrać i wymyć. Pora przeciąć wzdłuż i dobrze wymyć. Gdy udka się zagotują zdjąć szumowiny i dodać obrane i wymyte jarzyny. Doprawić wywar do własnego smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości. Wywar przecedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać szpinak. Smażyć na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi i odparuje z niego woda. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę dodać do szpinaku jak również sól, pieprz oraz vegettę oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę. Doprawiony szpinak dodać do wywaru gotować jeszcze ok 10 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować