Bardzo sycąca zapiekanka z lekką nutą Włoch, można zaliczyć ją do dań jedno-garnkowych prawie…używamy w końcu tylko dwóch naczyń – patelni i naczynia żaroodpornego.
Zimowa zapiekanka (z mięsnymi kulkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę opłukać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jeśli sami formujemy pulpeciki – do mięsa dodajemy jajko, trochę pieprzu i przyprawy do mięsa mielonego – potrzeba nam około 18 kulek. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużą patelnię wlać olej, dobrze rozgrzać. Wrzucić na patelnię pulpeciki, smażyć aż będą lekko brązowe, następnie dodać paprykę i cebulę, przyprawić – pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią – smażyć wszystko razem przez 5 minut, potem dodać pomidory z puszki i przecier – wszystko razem dokładnie wymieszać – pozostawić na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Odcedzony makaron włożyć do naczynia żaroodpornego razem z zawartością patelni – dobrze wszystko wymieszać a wierzch posypać startym serem. Piec przez 25-30 minut.
Komentarze