Wiosenna zapiekanka

0 (0 ocen)

w sam raz na szybki obiad

Składniki:

  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej
    12 ziemniaków
    1 por
    1 cebula
    ½ czerwonej papryki
    kilka łyżek śmietany
    kilka łyżek startego żółtego sera
    zioła prowansalskie, sól i pieprz, przyprawa do ziemniaków

Wiosenna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować na półtwardo. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą.
    Pokroić paprykę w paski, dodać do kiełbasy- dusić 5 min.
    Pokroić pora w plasterki, sparzyć wrzątkiem, przykryć na 5 minut, odcedzić.
    Ugotowane ziemniaki pokroić w półplasterki.
  • 2. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem, posypać mąką. Ułożyć ciasno ziemniaki obok siebie, posypać przyprawą do ziemniaków. Na wierzchu ułożyć na przemian kiełbasę z papryką i pora. Posypać ziołami prowansalskimi.
  • 3. Zrobić sos:
    Wymieszać śmietanę z serem, przyprawić. Powstałym sosem zalać zapiekankę.
    Zapiekać 25-30 min w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy