1/2 kg kiełbasy cienkiej
12 ziemniaków
1 por
1 cebula
½ czerwonej papryki
kilka łyżek śmietany
kilka łyżek startego żółtego sera
zioła prowansalskie, sól i pieprz, przyprawa do ziemniaków
Wiosenna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować na półtwardo. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą.
Pokroić paprykę w paski, dodać do kiełbasy- dusić 5 min.
Pokroić pora w plasterki, sparzyć wrzątkiem, przykryć na 5 minut, odcedzić.
Ugotowane ziemniaki pokroić w półplasterki.
2.Wysmarować naczynie żaroodporne olejem, posypać mąką. Ułożyć ciasno ziemniaki obok siebie, posypać przyprawą do ziemniaków. Na wierzchu ułożyć na przemian kiełbasę z papryką i pora. Posypać ziołami prowansalskimi.
3.Zrobić sos:
Wymieszać śmietanę z serem, przyprawić. Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Zapiekać 25-30 min w temp. 180 stopni.
Komentarze