Zimowa szczawiowa z jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzeje, nasyci i przypomni lato

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żeberka wieprzowe (może być mniej lub więcej, jak kto lubi): 150 gramów
    - włoszczyzna na zupę: 1 opakowanie
    - szczaw (mrożony lub ze słoiczka (własnej roboty)): 250 gramów
    - ziele angielskie w ziarnach: 1 sztuka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
    - śmietana 12-18%: 150 mililitrów
    - jajka na twardo (po 1 jajku na talerz): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zimowa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko umyć, podzielić na kawałki (jeśli trzeba) włożyć do garnka, włoszczyznę oczyścić, pokroić i włożyć do mięsa. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
  • 2. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • 3. Następnie dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem i gotować około 5 – 10 minut.
  • 4. Śmietanę zahartować gorącą zupą, wlać do garnka, zamieszać i wyłączyć ogień i odstawić na chwilę pod przykryciem.
    Podawać z ziemniakami i jajkiem pokrojonym w drobną kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Żeberka Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować