- żeberka wieprzowe (może być mniej lub więcej, jak kto lubi): 150 gramów
- włoszczyzna na zupę: 1 opakowanie
- szczaw (mrożony lub ze słoiczka (własnej roboty)): 250 gramów
- ziele angielskie w ziarnach: 1 sztuka
- liść laurowy: 2 sztuki
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
- śmietana 12-18%: 150 mililitrów
- jajka na twardo (po 1 jajku na talerz): 4 sztuki
Zimowa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko umyć, podzielić na kawałki (jeśli trzeba) włożyć do garnka, włoszczyznę oczyścić, pokroić i włożyć do mięsa. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
2.Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż mięso i warzywa będą miękkie.
3.Następnie dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem i gotować około 5 – 10 minut.
4.Śmietanę zahartować gorącą zupą, wlać do garnka, zamieszać i wyłączyć ogień i odstawić na chwilę pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami i jajkiem pokrojonym w drobną kostkę.
Komentarze