Zimowa sałatka grzybowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zimową porą jak znalazł, taka sałatka świetnie smakuje na zimno jak i na gorąco, jako baza do zup sosów, zapiekanek czy pizzy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych
    4 cebule
    2 ząbki czosnku
    szklanka oleju
    2 papryki chili
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz ziołowy

Zimowa sałatka grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, większe kroimy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Cebule obieramy i cienko kroimy. Chili kroimy na plasterki. Cebulę, czosnek i chili dusimy na oleju. Dodajemy ugotowane grzyby i koncentrat, resztę oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy razem kilka minut. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy. Dla pewności można jeszcze pasteryzować ok. 5 minut.

Porady

Sałatkę możemy robić z jednego ulubionego gatunku grzybów, lub tak jak podałam w przepisie można użyć mieszanki, wtedy smak jest bogatszy.

Komentarze

Podobne przepisy