zimowa granola migdałowo - miodowa z żurawiną

4.5 (145 ocen)

  • Łatwy

No może zimy za bardzo jeszcze nie widać, ale smak i zapach tej granoli delikatnie wprowadzi w świąteczny nastrój. Przepis pochodzi z książki " Nigella Świątecznie".

  • Łatwy

Składniki:

  • - płatki owsiane: 225 gramów
    - pestki słonecznika: 60 gramów
    - nasiona białego sezamu: 60 gramów
    - cynamon mielony: 2 łyżeczki
    - miód płynny: 125 mililitrów
    - jasny cukier trzcinowy: 50 gramów
    - migdały w płatkach: 60 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej słonecznikowy: 1 łyżka
    - suszona żurawina: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zimowa granola migdałowo - miodowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dokładnie wymieszać. Najlepiej do tej czynności użyć rąk.
  • 2. Mieszankę rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. W oryginalnym przepisie temperatura podana to 170 stopni a czas pieczenia to około 40 minut. Ja jednak nie polecam aż tak wysokiej temperatury. Swoją granole piekłam w około 140 stopniach mieszając od czasu do czasu. Należy cały czas mieć ją na oku, aby nie uległa przypaleniu. Naszym celem jest jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Gotowa powinna być wysuszona i chrupka jak płatki śniadaniowe.
  • 3. Po upieczeniu blachę należy wyjąć z piekarnika i pozostawić granolę aby przestygła. Następnie mieszamy ją z suszoną żurawiną.
    Tak przygotowaną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca. Najlepsza jest jedzona z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Granola Miód Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować