Podobne przepisy

  • Zimowa chatka

    Autor: Agnieszka Skoczylas, Lubin

  • W cukierni sprzedaję słodkości, a w domu robię je dla męża Grześka i syna Wojtusia.

  • Składniki

    Ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    5 dag masła
    jajko
    5 łyżek śmietany
    2-3 łyżki miodu
    2 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    po łyżeczce sody i przyprawy do piernika

    Lukier:
    2 białka
    ok. 20 dag cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny

    Oraz:
    kolorowe drażetki, żelki, bezy, cukierki pudrowe, wiórki kokosowe
    tłuszcz do blachy
    ok. 100 ml mleka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z kartonu wycinamy szablony: 21x21 cm (spód); 2 kwadraty 12x12 cm (dach); 2 x 15x10 cm (ściany szczytowe – wzdłuż dłuższego boku ścinamy rogi na wys. 7 cm) i 2 x 7x7 cm (ściany boczne).

    2.

    Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 4-5-mm placek. Przekładamy do natłuszczonych blach. Kółkiem do pizzy według szablonów wycinamy elementy chatki. W ścianach szczytowych wycinamy okna i drzwi.

    3.

    Ścinki ciasta zbieramy i rozwałkowujemy na 3-mm placek. Wycinamy płotek: 6 pasków 18x0,5 cm, 2 paski 12x0,5 cm oraz ok. 40 pasków 5x0,5 cm (sztachety i furtka). Smarujemy zamoczonym w mleku pędzelkiem. Wykładamy na osobną blachę. Elementy z ciasta pieczemy ok. 15 minut (blachę z cieńszymi wyjmujemy po 10 minutach) w 180 °C. Studzimy.

    4.

    Lukier: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i sok. Częścią lukru przyklejamy dekoracje. Gdy wyschną, resztą lukru sklejamy chatkę i płotek.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Twój pomysł, lukier
  • 2 komentarze

Autor: Agnieszka Skoczylas, Lubin

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-09T10:30:03+01:00

357 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_12-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »