Zimowa chatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W cukierni sprzedaję słodkości, a w domu robię je dla męża Grześka i syna Wojtusia.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    5 dag masła
    jajko
    5 łyżek śmietany
    2-3 łyżki miodu
    2 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    po łyżeczce sody i przyprawy do piernika

    Lukier:
    2 białka
    ok. 20 dag cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny

    Oraz:
    kolorowe drażetki, żelki, bezy, cukierki pudrowe, wiórki kokosowe
    tłuszcz do blachy
    ok. 100 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Zimowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kartonu wycinamy szablony: 21x21 cm (spód); 2 kwadraty 12x12 cm (dach); 2 x 15x10 cm (ściany szczytowe – wzdłuż dłuższego boku ścinamy
    rogi na wys. 7 cm) i 2 x 7x7 cm (ściany boczne).
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 4-5-mm placek. Przekładamy do natłuszczonych blach. Kółkiem do pizzy według szablonów wycinamy elementy chatki. W ścianach szczytowych wycinamy okna i drzwi.
  • 3. Ścinki ciasta zbieramy i rozwałkowujemy na 3-mm placek. Wycinamy płotek: 6 pasków 18x0,5 cm, 2 paski 12x0,5 cm oraz ok. 40 pasków 5x0,5 cm (sztachety i furtka). Smarujemy zamoczonym w mleku pędzelkiem. Wykładamy na osobną blachę. Elementy z ciasta pieczemy ok. 15 minut (blachę z cieńszymi wyjmujemy po 10 minutach) w 180 °C. Studzimy.
  • 4. Lukier: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i sok. Częścią lukru przyklejamy dekoracje. Gdy wyschną, resztą lukru sklejamy chatkę i płotek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować