W cukierni sprzedaję słodkości, a w domu robię je dla męża Grześka i syna Wojtusia.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
5 dag masła
jajko
5 łyżek śmietany
2-3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
po łyżeczce sody i przyprawy do piernika
Lukier:
2 białka
ok. 20 dag cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
Oraz:
kolorowe drażetki, żelki, bezy, cukierki pudrowe, wiórki kokosowe
tłuszcz do blachy
ok. 100 ml mleka
1.Z kartonu wycinamy szablony: 21x21 cm (spód); 2 kwadraty 12x12 cm (dach); 2 x 15x10 cm (ściany szczytowe – wzdłuż dłuższego boku ścinamy
rogi na wys. 7 cm) i 2 x 7x7 cm (ściany boczne).
2.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 4-5-mm placek. Przekładamy do natłuszczonych blach. Kółkiem do pizzy według szablonów wycinamy elementy chatki. W ścianach szczytowych wycinamy okna i drzwi.
3.Ścinki ciasta zbieramy i rozwałkowujemy na 3-mm placek. Wycinamy płotek: 6 pasków 18x0,5 cm, 2 paski 12x0,5 cm oraz ok. 40 pasków 5x0,5 cm (sztachety i furtka). Smarujemy zamoczonym w mleku pędzelkiem. Wykładamy na osobną blachę. Elementy z ciasta pieczemy ok. 15 minut (blachę z cieńszymi wyjmujemy po 10 minutach) w 180 °C. Studzimy.
4.Lukier: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i sok. Częścią lukru przyklejamy dekoracje. Gdy wyschną, resztą lukru sklejamy chatkę i płotek.
Komentarze