Zimny barszcz

4.5 (166 ocen)

Świetny na upały, dlatego robimy go tylko w lecie. Z młodymi ziemniaczkami jest rewelacyjny.

Składniki:

  • 2 cebule
    pęczek szczypioru
    sól
    kwasek cytrynowy
    kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zimny barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy szczypiorek oraz kroimy cebulę na małe kostki. Wkładamy to do garnka, dodajemy szczyptę soli i czekamy aż zaczną puszczać sok. Dolewamy zimnej wody i dodajemy pół łyżeczki kwasku ( nie należy dodawać za dużo by barszcz nie był za kwaśny). Zabielamy kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

Porady

Babcia zamiast kwasku zawsze dodawała ocet. Można dodać też kilka plasterków ogórka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować