Zimne rogaliki drożdżowo – kruche

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto drożdżowo - kruche zrobione w nieco inny sposób. Cudowne w smaku!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    200g masła
    200g śmietany 22%
    40g drożdży
    4 łyżki cukru

    Nadzienie:
    4 – 5 jabłek
    Cukier do smaku

Zimne rogaliki drożdżowo – kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać po jednej łyżeczce mąki i śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć, wstawić na 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Wyciąć trójkąty. Nałożyć nadzienie, zwinąć i upiec na złoty kolor w 180 stopniach.
  • 2. Nadzienie: Obrane jabłka, zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania płynu. Wystudzić.

Porady

Rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Farsz można dać dowolny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy