Zimne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gicz i nóżkę kurczaka (dodaję tylko wówczas gdy mam dostęp do wiejskiego kurczaka) myjemy i gotujemy na małym ogniu wraz z zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą aż mięso będzie odchodzić od kości. Około 3 godzin. Wody w garnku powinno być tylko tyle by przykryć mięso.
2.Dodajemy marchewkę, pietruszkę, dosalamy jeśli trzeba i gotujemy jeszcze 30 minut. Studzimy i oddzielamy mięso od kości i kroimy na drobne cząstki.
3.Wywar przelewamy przez sitko. I dodajemy do niego wyciśnięty czosnek. Smakujemy. Ewentualnie dosalamy.
4.Do miseczek wkrawamy plasterki marchewki, pietruszki, dodajemy groszek, natkę pietruszki i mięso. Zalewamy wywarem. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
5.Galaretka wychodzi delikatna. Jeśli ktoś lubi sztywniejszą może dodać żelatyny.
Komentarze