Zimne nóżki w galarecie

4.5 (192 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

delikatne i zdrowe, bo zrobione z giczy cielęcej bez dodatku żelatyny.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gicz cielęca: 1 sztuka
    - nóżka kurczaka (opcjonalnie): 1 sztuka
    - marchewka: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz: 5 sztuk
    - czosnek: 5 ząbków
    - groszek: 1 puszka
    - natka pietruszki: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zimne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gicz i nóżkę kurczaka (dodaję tylko wówczas gdy mam dostęp do wiejskiego kurczaka) myjemy i gotujemy na małym ogniu wraz z zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą aż mięso będzie odchodzić od kości. Około 3 godzin. Wody w garnku powinno być tylko tyle by przykryć mięso.
  • 2. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, dosalamy jeśli trzeba i gotujemy jeszcze 30 minut. Studzimy i oddzielamy mięso od kości i kroimy na drobne cząstki.
  • 3. Wywar przelewamy przez sitko. I dodajemy do niego wyciśnięty czosnek. Smakujemy. Ewentualnie dosalamy.
  • 4. Do miseczek wkrawamy plasterki marchewki, pietruszki, dodajemy groszek, natkę pietruszki i mięso. Zalewamy wywarem. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  • 5. Galaretka wychodzi delikatna. Jeśli ktoś lubi sztywniejszą może dodać żelatyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować