Zimne nóżki

4.5 (176 ocen)

  • 3 min

Co region to inna nazwa tej potrawy: galareta, galat, galantyna, a u mnie są to zimne nóżki.

  • 3 min

Składniki:

  • 2 golonki
    2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny)
    3 piersi z kurczaka
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 por
    1/2 selera
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu (wyciągamy wcześniej piersi kurczaka, by nam się nie rozgotowały).

    Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny.

    W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso z golonek do miseczek, jednak ja wolę typowo drobiowe na mięsnym wywarze :)

Porady

Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować