1.Nogi wieprzowe oczyścić i umyć, pręgę wołową umyć
2.Do dużego garnka włożyć nogi i pręgę wołową i zalać wodą (tak by zakryła nogi i mięso)
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, zbierając szumowiny ,do miękkości (3-4 godzin)
Na ostatnie 30 minut gotowania dodać obrane marchewki, seler i przyprawy
Czosnek obrać z łupin i pokrojony w plasterki dodać pod sam koniec gotowania
3.Ugotować jajka na twardo i obrać z łupin
4.Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć z garnka ,z nóżek oddzielić kości , pręgę pokroić na kawałki
Wyciągnąć również warzywa i pokroić w plastry
Miseczki lub inne szklane naczynia przepłukać zimną wodą
5.Do miseczek włożyć mięso z nóżek i pręgi, wylać przestudzony i wymieszany wywar , włożyć pokrojone w cząstki jajka, warzywa i wstawić do lodówki, by nam galaretka stężała.
Komentarze