Zimne nóżki

5 (143 ocen)

  • 28 godz.

Jest wiele przepisów na zimne nóżki (inaczej galert, galareta,auszpik, studzienina....itd)

  • 28 godz.

Składniki:

  • Nóżki wieprzowe 2 szt.
    Mięso wołowe (pręga wołowa) ok. 60 dkg
    Marchew 2 szt.
    Seler korzeń kawałek
    Pietruszka 1 szt.
    Jajka 6 szt
    Czosnek 4-5 ząbków
    Przyprawy :sól, pieprz , ziele angielskie ,liść laurowy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi wieprzowe oczyścić i umyć, pręgę wołową umyć
  • 2. Do dużego garnka włożyć nogi i pręgę wołową i zalać wodą (tak by zakryła nogi i mięso)
    Gotować pod przykryciem na małym ogniu, zbierając szumowiny ,do miękkości (3-4 godzin)
    Na ostatnie 30 minut gotowania dodać obrane marchewki, seler i przyprawy
    Czosnek obrać z łupin i pokrojony w plasterki dodać pod sam koniec gotowania
  • 3. Ugotować jajka na twardo i obrać z łupin
  • image-0hegky8 4. Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć z garnka ,z nóżek oddzielić kości , pręgę pokroić na kawałki
    Wyciągnąć również warzywa i pokroić w plastry
    Miseczki lub inne szklane naczynia przepłukać zimną wodą
  • 5. Do miseczek włożyć mięso z nóżek i pręgi, wylać przestudzony i wymieszany wywar , włożyć pokrojone w cząstki jajka, warzywa i wstawić do lodówki, by nam galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować