Podobne przepisy

  • Zimne nogi

    Dodane przez: Peypey

  • Jest to rodzinny przepis na galaretkę wieprzową własnej roboty tzw. galert. Jest to typowa Śląska potrawa i żadna impreza rodzinna nie może się bez niej odbyć.

  • Składniki

    4 nogi przednie wieprzowe
    2 golonki wieprzowe
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 seler
    liście laurowe 3 lub 4 małe
    ziele angielskie od 4
    pieprz ziarnisty i mielony
    sól

    do przyozdobienia:
    jajko na twardo
    groszek zielony bądź kukurydza
    ugotowana marchewka
    zielona pietruszka
    kiszony bądź konserwowy ogórek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Gotowanie: Myjemy i oczyszczamy nóżki i golonki wieprzowe. Wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Woda powinna wystawać lekko ponad mięso. Ważna jest proporcja wody i mięsa, a raczej wody i nóżek ponieważ to pozwoli galarecie ściąć się samej bez dodawania żelatyny. Po zagotowaniu oczyszczamy wywar z szumów (ścięte białko pływające na powierzchni) najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie dodajemy warzywa i przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 2 h.

    2.

    Przygotowanie mięsa i wywaru: Wyciągamy mięso i jarzyny z wywaru na osobne półmiski. Następnie mięso obieramy z kości najlepiej jak jest jeszcze ciepłe i kroimy w kostkę lub różnej wielkości kawałki, jak kto woli. Wywar doprawiamy jeszcze na końcu ewentualnie solą i pieprzem, można także dodać magii lub vegety. Na koniec przecedzamy wywar, po czym dorzucamy do niego mięso.

    3.

    Przyozdobienie i tężenie: Tutaj można popisać się weną twórczą, ponieważ galert jak każda galaretka może być wylana do różnych fantazyjnych naczyń których kształt przyjmie. Jak widać na zdjęci ja zrobiłam miseczki z denek z butelek pet. W miseczkach można na dnie ułożyć ugotowaną marchewkę, jajko na twardo, nać pietruszki, plasterki ogórka, kilka ziaren groszku i co tylko chcemy aby osiągnąć ciekawy efekt . Całość zalewamy wywarem z mięsem. Odkładamy do wystygnięcia, a potem najlepiej na całą noc do lodówki. Zimne nóżki najlepiej podawać polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

  • Rady

    Na podaną ilość mięsa, dodaje ok 3-4 liście laurowe i do 6 kulek ziela angielskiego i tyleż samo pieprzu ziarnistego.
    Mięso obieram puki jest ciepłe, ponieważ chłodząc się tężej i strasznie się lepi.
    Do wywaru dodaje również więcej jarzyn, które później wykorzystuje do zrobienia sałatki jarzynowej.
    Można zrobić galert z samych nóżek wieprzowych będzie mniej mięsny ale tańszy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, na każda okazję, kuchnia polska, Tradycyjny, konkurs_fantazja, smaczna i zdrowa
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Peypey

Peypey 13

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-02T21:51:51+01:00

533 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »