ZIMNA BABKA MAKOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszna

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram Madcarpone
    1 szklanka smietany 30%
    0,5 szklanki suchego maku
    odrobina zapachu migdałowego
    cukier puder do smaku
    3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

Zimna babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuscić w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić do spęcznienia potem podgrzać do rozpuszczenia.
    Mak zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, potem przecedzić przez gazę na sitku.
    Mascarpone ubić razem ze smietaną, dodając cukier puder do smaku.
    Gdy masa będzie już ubita dodaćrozpuszczoną letnią żelatynę. Dokładnie wymieszać.
    Dodać też mak i zapach. Połączyć razem.
    Przełożyć do formy babkowej lub innej.
    Jeżeli włożymy masę do formy babkowej to po stężeniu należy formę na chwileczkę zanurzyć w gorącej wodzie, ale to dosłownie na chwilkę. Wówczas da się łatwo wyjąć z formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy