Zig -Zap

4.5 (178 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto doskonale pasuje na Kinder bal ponieważ przypomina dziecię lody itak tez smakuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka zwykła: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 6 sztuk
    - cukier wanilliowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - mleko skondensowane słodzone: 1 sztuka
    - galaretki różno kolorowe: 3 sztuki
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zig -zap - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
    Wylać na formę do pieczenia, pieć w temp. 160-180C około 30- 40 minut.

  • 2. Wykonanie : Masy
    Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
    Mleko ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko
    dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny
    ślad po trzepaczce.
    Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Masę
    wylewać na wystudzony biszkopt.
    Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku
    ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
    Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mleko Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować