Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie bardzo proste i szybkie, o wspaniałym smaku. Mam 15 lat, ale mimo młodego wieku uwielbiam gotować dla moich bliskich, a kuchnia jest moim królestwem.

Składniki:

  • 1 opakowanie (50 dag) mrożonych grzybów
    1 kg ziemniaków
    2 średnie cebule
    4 kawałki białej kiełbasy
    3 jajka
    2 małe śmietany 18-proc.
    sól, pieprz
    masło do wysmarowania naczynia i do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami 1. Grzyby gotujemy. Wywar odparowujemy, tak by pozostała jedna szklanka. Ziemniaki gotujemy w mundurkach 10 minut w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Szklimy na maśle. Kroimy kiełbasę na plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry.
  • Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami 2. Śmietanę miksujemy z jajkami i wywarem z grzybów, dodajemy sól i łyżeczkę pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie cebulę, grzyby i kiełbasę.
  • Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami 3. Powtarzamy układanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Zalewamy śmietaną zmiksowaną z jajkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować