Danie bardzo proste i szybkie, o wspaniałym smaku. Mam 15 lat, ale mimo młodego wieku uwielbiam gotować dla moich bliskich, a kuchnia jest moim królestwem.
Składniki:
1 opakowanie (50 dag) mrożonych grzybów
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
4 kawałki białej kiełbasy
3 jajka
2 małe śmietany 18-proc.
sól, pieprz
masło do wysmarowania naczynia i do smażenia cebuli
Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby gotujemy. Wywar odparowujemy, tak by pozostała jedna szklanka. Ziemniaki gotujemy w mundurkach 10 minut w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Szklimy na maśle. Kroimy kiełbasę na plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry.
2.Śmietanę miksujemy z jajkami i wywarem z grzybów, dodajemy sól i łyżeczkę pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie cebulę, grzyby i kiełbasę.
3.Powtarzamy układanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Zalewamy śmietaną zmiksowaną z jajkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C.
Komentarze