Ziemniaki z sosem pieczarkowym i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średnią kosteczkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą . Gotujemy do miekkości. Wykładamy na talerzyk .Ziemniaki polewamy sosikiem pieczarkowym i dajemy surówkę.
2.Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 10 -15minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy ok.3/4 szkl.wody oraz dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i tym zagęszczamy sos.
3.Kapustę dobrze wypukać. Marchewkę również umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Na koniec dodać olej i cukru do smaku.
Komentarze