Ziemniaki z sosem pieczarkowym i surówką

4.51 (188 ocen)

  • 35 min

Pomysł na szybki i tani obiadek:)

  • 35 min

Składniki:

  • ok.7-8 średnich ziemniaków
    sól
    woda

    Sos pieczarkowy:
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    2 szklanki wody
    sól, pieprz
    kostka rosołowa

    1/2 kg kapusty kiszonej
    2 średnie marchewki
    olej
    cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Ziemniaki z sosem pieczarkowym i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średnią kosteczkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą . Gotujemy do miekkości. Wykładamy na talerzyk .Ziemniaki polewamy sosikiem pieczarkowym i dajemy surówkę.
  • 2. Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 10 -15minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy ok.3/4 szkl.wody oraz dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i tym zagęszczamy sos.
  • 3. Kapustę dobrze wypukać. Marchewkę również umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Na koniec dodać olej i cukru do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować