Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajna i zdrowa przystawka z kaszą i ziemniakami

  • 60 min

Składniki:


  • 5 ziemniaków
    1 mała cukinia
    4 duże pieczarki
    1 cebula czerwona
    ½ czerwonej papryki
    ½ papryczki chili żółtej
    ½ szklanki kaszy jaglanej
    Bazylia
    Oregano
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki startego sera żółtego
    3 oliwki czarne

Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza papryka pieczarki 1. Ziemniaki należy dokładnie umyć. Następnie wstawić na blaszce na foli aluminiowej do piekarnika na 40 minut temp 200 stopni. Kasze jaglaną ugotować stosunek 2;1 wody do kaszy. Po upieczeniu ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam środek. Pieczarki i cebulę podsmażam na patelni razem z cukinią pokrojoną w kostkę.
  • Farsz gotowy 2. Do kaszy dodaję pieczarki, cebulę , cukinię, pokrojoną paprykę, sól, pieprz, oregano, bazylię. Farszem napełniam ziemniaki. Posypuję startym serem, dodaję oliwki czarne. Wstawiam do piekarnika na 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy