Ziemniaki z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Często robię to proste danie, ponieważ mąż je uwielbia. Mam nadzieję,że innym również będzie tak smakowało.

Składniki:

  • ● ok. kg małych ziemniaków
    ● 20 dag boczku
    ● łyżka tłuszczu
    ● 2 zielone papryki
    ● czerwona papryka
    ● koperek
    ● natka pietruszki
    ● cebula
    ● 1/2 szklanki bulionu
    ● sól
    ● pieprz

Ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy
    w ćwiartki, myjemy i osuszamy.
    Boczek i pozbawione nasion
    papryki kroimy w kostkę. Cebulę
    drobno siekamy.
  • 2. Boczek wytapiamy w rondlu.
    Dodajemy tłuszcz, rozgrzewamy i wsypujemy cebule i ziemniaki.
    Smażymy 20 minut.
  • 3. Dodajemy paprykę i połowę
    posiekanej zieleniny. Wlewamy
    bulion, doprawiamy. Dusimy, aż
    bulion od paruje. Posypujemy
    pozostałą zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy