Ziemniaki w piwie

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapiekanka czasem znika ze stołu, zanim zdążę nałożyć porcję dla siebie.

Składniki:

  • ● 8 ziemniaków
    ● 200 ml śmietany 18-proc.
    ● 2 cebule
    ● 1/2 gałki muszkatołowej
    ● 3/4 szkl. jasnego piwa
    ● sól, pieprz
    ● olej
    ● główka sałaty
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę mieszamy z piwem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • cebule podsmażamy 2. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy na półtwardo, kroimy w talarki. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • ziemiaki, cebula w naczyniu 3. Ziemniaki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy cebulą i polewamy sosem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C. Sałatę myjemy i osuszamy. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować