Ziemniaki w mundurkach ze szpinakiem

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Ziemniaczki pieczone w mundurkach, nadziewane szpinakiem, podane z serkiem i wędzonym łososiem.

  • 10 min

Składniki:

  • - 220 g mrożonego szpinaku prasowanego
    - 5 średnich ziemniaków
    - 50-100 łososia wędzonego
    - opakowanie serka o ulubionym smaku (ja użyłam serka "Twój smak" z Piątnicy z łososiem)
    - 1 łyżka masła do smażenia
    - 1 łyżka śmietany
    - ząbek czosnku
    - biały pieprz i sól do smaku
    - gałka muszkatołowa
    - 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w mundurkach ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić. Osączyć. Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki. Posmarować olejem. Upiec w piekarniku na rumiano. W tym czasie podsmażyć szpinak na maśle, dodać śmietanę. Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, i resztą przypraw. Gdy ziemniaki nieco przestygną, wydrążamy środki łyżeczką (ja użyłam łyżeczki do robienia kulek z melona). Wydrążoną zawartość rozgniatamy widelcem, mieszamy ze szpinakiem. Ziemniaki nadziewamy masą szpinakową i zapiekamy jeszcze kilka minut. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, nakładamy serek i kawałki łososia.

Porady

Ja nałożyłam serek szprycą do zdobienia ciast, ale można zrobić to po prostu łyżeczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować