Ziemniaki puree zapiekane

4.98 (194 ocen)

To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatne, wręcz rozpływa się w ustach, ziemniaki zapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Jest pysznie i prosto.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 łyżki masła (plus do wysmarowania formy)
    1 szkl mleka
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    Koperek
    Sól
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Ziemniaki puree zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jedną łyżką masła i stopniowo dodawać gorące mleko. Całość wymieszać, w razie potrzeby dosolić.
  • Ziemniaki puree zapiekane 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na nie równą warstwę ziemniaków.
  • Ziemniaki puree zapiekane 3. Zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami.
  • 4. Całość wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. Zapiekać, aż wierzch lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polać jedną łyżką roztopionego masła i posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować