ziemniaki pieczone z lubczykiem

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszne ziemniaki do obiadu. Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo aromatyczne, dzięki lubczykowi zyskały oryginalny smak. Na stole wyglądają bardziej wykwintnie niż zwykłe gotowane ziemniaki, dlatego polecam je na uroczystości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg różowych ziemniaków
    3 łyżki oleju
    1 łyżka suszonego lubczyku
    sól morska
    pieprz
    czosnek
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki pieczone z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyczyścić za pomącą drucika kuchennego. Nie obierać ze skórki.
  • 2. Olej połączyć z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki, najlepiej podobnej wielkości. Natrzeć olejem z przyprawami i umieścić w brytfance do pieczenia. Piec w piekarniku około godziny w 180*C, mieszając co jakiś czas.

Porady

Różowe sałatkowe ziemniaki są słodsze, ale równie dobrze można użyć zwykłych ziemniaków. Najlepiej smakują młode, ale wtedy należy pamiętać, że piecze się je trochę krócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować