Ziemniaki pieczone w ziołach z dipem porzeczkowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

..polecam jako dodatek do dań lub osobne danie

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    4 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon, bazylia, koperek, natka pietruszki
    sól, pieprz

    Sos:
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki ketchupu
    4 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki dżemu porzeczkowego
    1 łyżeczka curry
    4 ząbki czosnku

Ziemniaki pieczone w ziołach z dipem porzeczkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce przygotować marynatę: oliwę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, dodać zioła, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski z marynatą, wymieszać. Ziemniaki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 40 min (dodatkowo można włączyć funkcję grill). Dip: w naczyniu połączyć na jednolitą masę majonez, ketchup, śmietanę i dżem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić curry, wymieszać. Ziemniaki podawać na ciepło z dipem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy