Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem. Resztę masła włóż do garnuszka i rozpuść, zbierz białą część (białko) a resztę właściwego masła zlej do miski. Na małą patelnię wlej sklarowane już masło, dodaj posiekany czosnek i igiełki rozmarynu. Podsmaż wszystko krótko, by wydobyć aromat przypraw.
2.Plasterki ziemniaków układaj w formie żaroodpornej. Posyp chilli, odrobiną soli i polej aromatyzowanym masełkiem. Całość zapiekaj ok. 25 minut w 190 st. C. Jeśli stwierdzisz jednak, że ziemniaki są ciągle twarde wydłuż pieczenie o 5-10 minut, ale wtedy już je przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.
Porady
Klarowanie masła, czyli usuwanie z niego białka, powoduje, że takie masło nie przypala się w wysokich temperaturach oraz uzyskuje lekko orzechowy, aromatyczny smak.
Komentarze