Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku

5 (198 ocen)

  • 40 min

Pyszne, aromatyczne ziemniaki. Odmieniony dodatek do obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    100 g masła
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka rozmarynu
    chilli w proszku lub mielony świeżo pieprz kolorowy
    sól
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem. Resztę masła włóż do garnuszka i rozpuść, zbierz białą część (białko) a resztę właściwego masła zlej do miski. Na małą patelnię wlej sklarowane już masło, dodaj posiekany czosnek i igiełki rozmarynu. Podsmaż wszystko krótko, by wydobyć aromat przypraw.
  • 2. Plasterki ziemniaków układaj w formie żaroodpornej. Posyp chilli, odrobiną soli i polej aromatyzowanym masełkiem. Całość zapiekaj ok. 25 minut w 190 st. C. Jeśli stwierdzisz jednak, że ziemniaki są ciągle twarde wydłuż pieczenie o 5-10 minut, ale wtedy już je przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.

Porady

Klarowanie masła, czyli usuwanie z niego białka, powoduje, że takie masło nie przypala się w wysokich temperaturach oraz uzyskuje lekko orzechowy, aromatyczny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować