Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

To danie, które dość często będzie gościć w moim domu. Kiełbasa chorizo nadała pikantny posmak, a wędzona papryką dymny aromat. Całość idealnie do siebie pasuje. Ponadto jarmuż jest warzywem zawierającym silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne więc nic tylko jeść!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦500 g jarmużu
    ◦225 g kiełbasy chorizo
    ◦2-3 cebule
    ◦2-3 ząbki
    ◦1 wędzona słodka papryka
    ◦½ wędzonej papryki peperoni
    ◦opcjonalnie ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
    ◦10 dużych ziemniaków
    ◦kilka gałązek świeżego rozmarynu
    ◦1 łyżka tłuszczu
    ◦100 g boczku wędzonego w plasterkach (cienkie plasterki)
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦ok. 15 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i podgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Jarmuż oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Liście jarmużu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

    Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie paseczki. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i wędzoną paprykę posiekane w drobną kostkę. Smażymy przez 10-15 minut aż kiełbasa się zarumieni po czym dodajemy jarmuż. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ i napełniamy farszem z jarmużu i kiełbasy.

    Łódeczki ziemniaczane owijamy/otulamy plasterkami boczku, na każdą kładziemy gałązkę rozmarynu i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby boczek się przyrumienił.

    Przed podaniem na każdą ziemniaczaną łódeczkę kładziemy kilka wiórków masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jarmuż Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować