Ziemniaki na chłodno

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tak przyrządzone ziemniaczki świetnie smakują z grillowaną kiełbasą lub pieczonym mięsem. Danie jest szybkie i proste do zrobienia.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 zielone ogórki
    ● 2 ząbki czosnku
    ● pęczek koperku
    ● kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
    ● cebula
    ● sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki na chłodno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy,
    gotujemy w osolonej
    wodzie w mundurkach, a następnie
    odcedzamy i odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • Ziemniaki na chłodno 2. Ogórki myjemy, obieramy
    i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy
    w piórka. Koperek myjemy,
    dokładnie osączamy i drobniutko
    siekamy. Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę,
    dodajemy do śmietany
    lub jogurtu, mieszamy, dodajemy
    starte ogórki i koperek
    i ponownie mieszamy.
  • 3. Wystudzone ziemniaki obieramy,
    jeśli są duże, kroimy
    w plastry lub sporą kostkę,
    doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku. Dodajemy pokrojoną
    cebulę. Całość polewamy
    sosem ogórkowo-koperkowym
    i mieszamy. Podajemy
    jako sałatkę lub dodatek do
    dań mięsnych.

Porady

● Jeśli używamy małych ziemniaczków, po ugotowaniu nie musimy ich kroić. ● Do ziemniaków można dodać kilka drobno pokrojonych rzodkiewek, a do sosu łyżkę majonezu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Komentarze

Podobne przepisy