Ziemniaki i roladki schabowe z pieczarkami inaczej.

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ziemniaki i schabowy inaczej. Przepis dla tych, którzy lubią kuchnię tradycyjną, ale chcą troszkę poeksperymentować ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (Porcja dla 4 osób):
    - 12 średniej wielkości ziemniaków,
    - 4 kotlety schabowe
    - 30 dkg pieczarek
    - 10 dkg boczku w kawałku
    - oliwa z oliwek
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Ziemniaki i roladki schabowe z pieczarkami inaczej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika 1. Ziemniaki obieramy, nakrawamy cienkie paski, nie docinając do końca ziemniaka, aby się nie rozpadł. Pokrojony w kosteczkę boczek wtykamy między plastry. Ziemniak po upieczeniu będzie dzięki temu bardziej aromatyczny. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym oraz nakrapiamy oliwą z oliwek. Ziemniaki pieczemy w temp. 200 stopni około pół godziny, po czym dokładamy nasze roladki.
    Roladki:
    Starte na dużym oczku pieczarki smażymy z margaryną lub masłem, doprawiając do smaku pieprzem i solą.
    Schab tłuczemy na bardzo cienkie kotlety, pieprzymy i solimy. Gotową "masę" pieczarkową nakładamy na schab i zawijamy.
    Po około pół godzinie dokładamy nasze roladki do ziemniaków. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi. Razem pieczemy jeszcze około 20 minut, polewając między czasie całość powstałym w naczyniu tłuszczem. Smacznego!

Porady

Ziemniaki najlepiej nacinać na drewnianej łyżce. Kształt łódki uchroni nas przed przecięciem ziemniaka. Do dania można podać surówkę, jednak ja najbardziej polecam zieloną fasolkę szparagową którą smakuje dobrze zarówno świeża jak i mrożona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować