Ziemniaki faszerowane żółtym serem gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki umyć i obrać .
2. Obrane ziemniaki gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Wyciągnąć, przestudzić.
3. Ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć środek.
4. Wydrążony środek ziemniaka utrzeć na gładką masę wraz z żółtkami i masłem. Dodać starty ser i drobno posiekaną zieleninę.Wymieszać i doprawić do smaku
5. Pianą z białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
6. Tak przygotowaną masą wypełnić środki ziemniaków.
7. Każdy ziemniak zawinąć w pergamin wysmarowany masłem i ułożyć w garnku do gotowania na parze.
8. Ziemniaki gotować pod przykryciem przez 25 minut.
9.Podawać na ciepło.
Komentarze