Ziemniaki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok. 1 szklanki)
2.Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju .
Cebulę pokroić bardzo drobno i dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać .
3.Wybrać do tej potrawy jasne , podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .
Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ).
4.Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .
5.Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone .
6.Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut .
7.Ostrożnie wyjąć ziemniaki .
8.Sos doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .
Porady
Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą usiekanego kopru .
Komentarze