Ziemniaki faszerowane pieczarkami

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo smaczne danie z cyklu postnych . Trochę pracochłonne . Ale warte tego by je robić .

  • 30 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    5 średnich pieczarek
    1 średnia cebula
    6 kapeluszy suszonych grzybów
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
    2 łyżki gotowej białej zasmażki w proszku ( lub mąka )
    1 łyżka masła
    3 łyżki oleju z pestek winogron
    przyprawa do zup i sosów
    pieprz biały mielony
    2 łyżki kopru
    2,5 szklanki wywaru z gotowania grzybów połączonego z wywarem warzywnym ( może być z kostki )
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie grzybów 1. Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok. 1 szklanki)
  • Cebula i pieczarki smażone 2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju .
    Cebulę pokroić bardzo drobno i dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać .
  • Drążenie ziemniaków 3. Wybrać do tej potrawy jasne , podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .
    Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ).
  • Ziemniaki z włożonym farszem 4. Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .
  • Ziemniaki faszerowane ułożone do duszenia 5. Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone .
  • Ziemniaki faszerowane duszenie 6. Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut .
  • Ziemniaki faszerowane grzybami 7. Ostrożnie wyjąć ziemniaki .
  • sos do ziemniaków faszerowanych 8. Sos doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .

Porady

Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą usiekanego kopru .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować