Ziemniaki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużą patelnię wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy margarynę i czekamy, aż się rozpuści. W tym czasie blenderem miksujemy na drobno herbatniki i migdały. Mieszamy razem.
Do mleka dodajemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia.
2.Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao, mieszamy trzepaczką i dodajemy porcjowo herbatniki wymieszane z migdałami.
Mieszamy do zgęstnienia masy. Zostawiamy do ostudzenia.
3.Ostudzoną lekko masę mieszamy po raz kolejny, formujemy ziemniaki, oprószamy lekko kakao i ręka nierównomiernie rozcieramy kakao, lub potrząsamy ziemniakiem w dłoni, tak żeby kakao samo się przykleiło do ciastka. Chłodzimy.
Smacznego :)
Komentarze