Ziemniaki czekoladowe

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyglądają jak ziemniaki, ale nie smakują jak pyry ;) To pyszne w smaku a'la trufle, które obsypane są ciemnym kakao.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    -600ml mleka,
    -3 łyżki cukru,
    -100g margaryny,
    -3 łyżki kakao,
    -350g herbatników,
    -100g migdałów,
    -łyżeczka cukru wanilinowego.

    Dodatkowo:
    -2 łyżki kakao,
    -ewentualnie kilka migdałów obranych do zrobienia kiełków.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Trufle Herbaty

Ziemniaki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki czekoladowe-roztapianie margaryny 1. Na dużą patelnię wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy margarynę i czekamy, aż się rozpuści. W tym czasie blenderem miksujemy na drobno herbatniki i migdały. Mieszamy razem.
    Do mleka dodajemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • 2. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao, mieszamy trzepaczką i dodajemy porcjowo herbatniki wymieszane z migdałami.
    Mieszamy do zgęstnienia masy. Zostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Ostudzoną lekko masę mieszamy po raz kolejny, formujemy ziemniaki, oprószamy lekko kakao i ręka nierównomiernie rozcieramy kakao, lub potrząsamy ziemniakiem w dłoni, tak żeby kakao samo się przykleiło do ciastka. Chłodzimy.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kakao Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować