Ziemniaki à la Wilewy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To dobry dodatek do dań na niedzielny albo też na imieninowy obiad.

Składniki:

  • ● 500 g ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    ● odrobina mleka (2-3 łyżki)
    ● olej do smażenia
    ● pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki à la wilewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ziemniaczanej, żółtek
    i mleka robimy ciasto, dodajemy
    ubitą z solą pianę
    z białek i ostrożnie mieszamy
    na jednolite ciasto.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w cienkie talarki
    (około 5 mm grubości), wkładamy
    na minutkę do wrzącej
    osolonej wody. Odcedzamy
    na durszlaku, osuszone maczamy
    w cieście i smażymy
    na gorącym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować