Ziemniaczki z suropitkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie na postny piątek lubiane przez mojego syna i męża. Choć mój synek przedtem nie lubił śledzi i cebuli to teraz czeka tylko na obiad w piatek.

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki
    4-5 płatów śledziowych solonych
    2 cebule
    duża śmietana 18%
    jogurt naturalny
    pieprz
    1-2łyżki octu 10%

Ziemniaczki z suropitkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe wymoczyć aby nie były bardzo słone zmienić wode ze dwa trzy razy.Podczas gdy śledzie się moczą w wodzie obieramy ziemniaki i gotujemy . Po wymoczeniu płatów śledziowych pokroić je w paski o grubości 3-4cm przełożyć do pułmiska dość głąbokiego. Następnie kroimy cebulę w kosteczke i wrzucamy do śledzi dodajemy śmietanę i jogurt naturalny, ocet i pieprz do smaku . Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 do 10 minut Ugotowane ziemniaki wykładamy na jeden tależ a suropitek wlewamy do małego pułmiska i podajemy.

Porady

Jeśli suropitek jest za gęsty można dolać według uznania mleka lub troche przegotowanej wystudzonej wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy