Ziemniaczki, bajaderki

4.5 (163 ocen)

Ziemniaczki, bajaderki, to małe, słodkie kulki, nadziane bakaliami i czekoladą.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kg mąki
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    Proszek do pieczenia

    Oraz
    Około 1 litr mleka
    2-3 łyżki kakao
    Rum
    Bakalie
    Wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, mielone orzechy, kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bajaderka

Ziemniaczki, bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Piec w 180st przez około 25-30min.
    Ciasto ostudzić i pokruszyć do miski. Bakalie drobno posiekać i dodać do ciasta wraz z kakao. Do miski powoli wlewać mleko, wyrobić jednolitą masę. Uważać by masa nie wyszła za rzadka. Dodać rum według uznania.
  • 2. Następnie formować kuleczki (wielkość dowolna). Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych, czekoladowych lub w kakao. Odstawić do lodówki, aby dobrze zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Kakao Rum Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować