Ziemniaczany suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Studzimy, obieramy
i kroimy w plastry. Do mięsa
dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej,
majeranek, pieprz i sól. Formujemy
klopsy, obtaczamy
w bułce i smażymy na oleju.
2.Sos: z kostek przygotowujemy
bulion. Z margaryny i mąki
robimy zasmażkę. Wsypujemy
pokrojoną cebulę, wlewamy
gorący bulion. Dodajemy śmietanę
i energicznie mieszając,
zagotowujemy.
3.Klopsy układamy na środku
naczynia żaroodpornego, po
bokach kładziemy ziemniaki.
Polewamy sosem, posypujemy
bułką tartą i serem. Zapiekamy
ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C.
Komentarze