Ziemniaczany suflet

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Mój mąż i syn bardzo lubią ten suflet. Ich zdaniem sekret dania tkwi w sosie, który nadaje wyjątkowy smak potrawie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa
    ● jajko
    ● majeranek
    ● 12 ziemniaków
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● bułka tarta
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz

    Sos: 3 łyżki margaryny
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 kostki rosołowe
    ● cebula
    ● 20 dag kwaśnej śmietany 12-proc.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczany suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
    Studzimy, obieramy
    i kroimy w plastry. Do mięsa
    dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej,
    majeranek, pieprz i sól. Formujemy
    klopsy, obtaczamy
    w bułce i smażymy na oleju.
  • 2. Sos: z kostek przygotowujemy
    bulion. Z margaryny i mąki
    robimy zasmażkę. Wsypujemy
    pokrojoną cebulę, wlewamy
    gorący bulion. Dodajemy śmietanę
    i energicznie mieszając,
    zagotowujemy.
  • 3. Klopsy układamy na środku
    naczynia żaroodpornego, po
    bokach kładziemy ziemniaki.
    Polewamy sosem, posypujemy
    bułką tartą i serem. Zapiekamy
    ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować