Ziemniaczany omlet z łososiem i szpinakiem z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ten omlet wymyśliłam dziś rano- można go podać na śniadanie, ale i na obiad, gdyż jest to dowód na to, że z kilku składników można wyczarować pyszne i szybkie danie :)

  • 10 min

Składniki:

  • 25 dag filetu z łososia
    25 dag ziemniaków ugotowanych w łupinkach
    4 duże jajka
    2 garści młodych liści szpinaku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Ziemniaczany omlet z łososiem i szpinakiem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Z łososia usuwamy skórkę i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę wielkości cząstek ziemniaków. Wysypujemy dno tortownicy lub formy na tartę (jeśli nie macie formy z nieprzywieralną powierzchnią, trzeba ją posmarować odrobiną masła).

  • omlet 2. Do jajek dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Lekko ubijamy. Masę jajeczną wylewamy na łososia z ziemniakami. Przybieramy listkami szpinaku.

  • omlet z łososiem 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż jajka ładnie się zetną. Przed podaniem przybieramy pozostałymi listkami szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy