Ten omlet wymyśliłam dziś rano- można go podać na śniadanie, ale i na obiad, gdyż jest to dowód na to, że z kilku składników można wyczarować pyszne i szybkie danie :)
10 min
Składniki:
25 dag filetu z łososia
25 dag ziemniaków ugotowanych w łupinkach
4 duże jajka
2 garści młodych liści szpinaku
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Ziemniaczany omlet z łososiem i szpinakiem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Z łososia usuwamy skórkę i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę wielkości cząstek ziemniaków. Wysypujemy dno tortownicy lub formy na tartę (jeśli nie macie formy z nieprzywieralną powierzchnią, trzeba ją posmarować odrobiną masła).
2.Do jajek dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Lekko ubijamy. Masę jajeczną wylewamy na łososia z ziemniakami. Przybieramy listkami szpinaku.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż jajka ładnie się zetną. Przed podaniem przybieramy pozostałymi listkami szpinaku.
Komentarze