Ziemniaczano-selerowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie mam zbyt dużo czasu, ale nie kupuję gotowych dań. Gotuję dla siebie i rodziny i uważam, że to zajęcie może być twórcze.

Składniki:

  • ● 2-3 średnie ziemniaki
    ● duży seler
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● 5 dag rzeżuchy lub
    pęczek natki pietruszki
    ● przyprawy, np. bazylia,
    tymianek, oregano
    ● olej do smażenia

Ziemniaczano-selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i selera myjemy,
    obieramy i gotujemy w oddzielnych
    naczyniach do miękkości.
    Odcedzone warzywa ugniatamy na gładką masę. Dodajemy
    jajko, posiekaną rzeżuchę, bułkę
    tartą (tyle, by z masy można
    było formować kotlety), doprawiamy
    solą, pieprzem i przyprawami
    według uznania. Dokładnie
    mieszamy.
  • 2. Formujemy kotlety i smażymy
    z obu stron na oleju na
    złocisty kolor.

Porady

Kotlety można podać jako danie obiadowe z duszoną marchewką i brukselką. Przed podaniem możemy je posypać drobno posiekaną rzeżuchą lub natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy