ZIEMNIACZANO-JARMUŻOWE KLUSKI Z CEBULKĄ

5 (148 ocen)

Kluseczki robi się jak zwykłe kopytka tylko jest inny kształt i dodatek zdrowego jarmużu . Danie idealnie nada się dla osób nie jedzących mięsa ale także podane z ulubionym sosem i mięsem smakują wybornie

Składniki:

  • SKŁADNIKI ;
    500 g ugotowanych ziemniaków
    250 g jarmużu
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    + mąka do lepienia i podsypania
    Sól
    2 cebule
    Oliwa
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Ziemniaczano-jarmużowe kluski z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bcy8vj 1. WYKONANIE ;
    Ziemniaki gotujemy do miękkości mielimy lub bardzo dokładnie tłuczemy studzimy. Jarmuż blanszujemy około 2-5 minut odcedzamy i dokładnie wyciskamy nadmiar wody, siekamy bardzo drobno , mieszamy z ziemniakami , wbijamy jajko i dodajemy 2 mąki dokładnie wyrabiamy dodając soli formujemy podłużne kluseczki . W garnku zagotowujemy wodę z solą i oliwą na wrzątek wrzucamy kluseczki i gotujemy do momentu wypłynięcia . Układamy na półmisku i polewamy przesmażoną na złoto cebulką . Gotowe smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować