Ziemniaczane przecieraki

4.41 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 33 lata i lubię kulinarne nowinki. Mój 10-letni syn wyjada wszystko, co znajdzie się w jegozasięgu. Przecieraki mógłby jeść na okrągło.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● sól
    ● olej
    ● 1 jajko
    ● mąka (ilość zależy od gęstości ciasta)
    ● cebula
    ● kiełbasa
Wystaw ocenę:

4.41 (153 ocen)

Zobacz również:

Zacierki Dania główne

Ziemniaczane przecieraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce
    lub mielemy przez maszynkę.
    Dodajemy jajko, trochę soli,
    mieszamy. Dodajemy mąkę
    – jej ilość zależy od tego, ile
    wody mają w sobie ziemniaki.
    Ciasto ma być gęstsze niż na
    placki ziemniaczane.
  • Ziemniaczane przecieraki 2. W garnku gotujemy wodę. Na
    pokrywkę wykładamy trochę
    ciasta i łyżką nabieramy niewielkie
    porcje. Wrzucamy na wrzątek.
    Gotujemy, aż wypłyną.
  • 3. Na rozgrzany olej wrzucamy
    pokrojoną w kostkę cebulę
    i kiełbasę, rumienimy. Odcedzamy
    przecieraki. Mieszamy
    z cebulą i kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować