ziemniaczane maxi-pierogi z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Większość z nas przyzna, że na obiad chętnie zjada mięso i ziemniaki.Ziemniaczane pierogi z mięsnym farszem łączą te dwa składniki w niezwykłe, a zarazem bardzo swojskie, pyszne danie.Do ich przygotowania można wykorzystać "resztki" z niedzielnego obiadu:ziemniaki i mięso z rosołu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki:

    500 g gotowanych ziemniaków

    1 żółtko

    1 jajko

    20 g mąki pszennej

    30 g mąki ziemniaczanej

    250 g gotowanego mięsa

    czerstwa bułka

    cebula

    świeży majeranej

    szczypiorek

    4 łyżki oleju rzepakowego

    pieprz, sól

Ziemniaczane maxi-pierogi z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać obie mąki, żółtko, szczyptę soli. Zagnieść miękkie ciasto, schłodzić.

    Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

    Mięso zmielić.

    Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Połączyć z mięsem i bułką. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

    Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować, wykrawać kółka o średnicy 8-10 cm.

    Na środek kółek wykładać po dużej łyżce farszu, brzegi smarować roztrzepanym jajkiem i zlepiać formując pierogi.

    Gotować ok 5 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić.

    Na patelni rozgrzać pozostały olej rzepakowy, obsmażyć pierogi z obu stron na rumiano, posypać szczypiorkiem.

    Na talerzu udekorować gałązkami majeranku.

Porady

Ciasto przed wałkowaniem koniecznie należy schłodzić, w przeciwnym razie będzie się bardzo kleiło podczas wałkowania. Jeśli mimo to przywiera do podłoża należy podsypać więcej mąki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy